Blog destinat informațiilor din turism și sport

De ce o vacanta in Cipru?

In primul rand, pentru o destinatie atat de calda, aproximativ 6 luni pe an se poate face plaja, mi se pare o destinatie perfecta pentru noi, cei din Romania. 

Zborul este de 2 ore  din Bucuresti pana in Larnaca la un pret mediu de 140-16 euro cu bagaj inclus.

Aeroportul din Cipru este in Larnaca la o distanta de 50 km de Nicosia, 60 km de Limasol si 60 km de Protaras/Ayia Napa.

Preturi 

Primul an in care am mers a fost in 2009, tara inca nu fusase lovita de criza si preturile erau putin peste media din Europa, acum insa, preturile sunt sub media din Europa si pot spune ca aproximativ egale cu cele din Romania, din punct de vedere al cazarii, resturantelor si al supermarketurilor.

Hotelurile sunt foarte multe, de la cele de 2 * pana la hoteluri de 5 *, asa cum suntem obisnuiti in orice destinatie.

Mai jos voi enumera zonele care mie mi-au placut si le recomand, in functie de zone va puteti alege hotelul, eu am fost in toate dar cel mai mult prefer zona Protaras.

Zone

Aya Nappa/Protas este zona cea mai cunoscuta de turistii, Ayia Napa fiind o destinatie a tinerilor, cu multe baruri, petreceri, unde veti intalni foarte multi straini din UK ,nordul Europei, dar si din Rusia.

Daca vreti o zona linistita, calma cu o plaja curata, eu va recomand Protaras.

Daca intr-una din zile doriti sa experimentati si zona din Ayia Napa distanta este foarte scurta, de aproximativ 10 minute cu masina.

Zona Limassol / Paphos, este mai nou construita, s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani. Pentru cei care doresc mai multa linistita, zona de resort fara agitatie, va recomand sa mergeti in Paphos, de asemenea hotelurile de 4* si 5* fiind mult mai noi si moderne.

Transport local

Optiunea mea in Cipru este intotdeauna sa inchiriez masina, pentru ca aproape peste tot ai nevoie de masina sa te poti deplasa, taxiul nu este foarte ieftin si accesul la transportul in comun nu este foarte usor.

Cipru poate fi o ţară mică, dar este o insulă mare – de fapt, a treia insulă ca mărime din Marea Mediterană, după Sicilia şi Sardinia. Este o insulă binecuvântată cu peste 320 de zile însorite pe an, unde temperatura scade în lunile de iarnă până la doar 17 grade. Pentru cei care doresc să se relaxeze, dar să se şi distreze, Cipru este destinaţia perfectă pentru vacanţă! Şi pe drept cuvânt este considerată bijuteria Mării Mediterane, ea fiind o insulă de o fumuseţe naturală captivantă, dată de varietatea priveliştilor – de la spectaculoasele păduri de brazi ale ţinuturilor muntoase, care formează “inima verde a Ciprului”, pană la minunatele plaje aurii, întinse de-a lungul coastei Mării Mediterane.

Informatii utile despre Cipru !

  • Ora Ciprului este aceeaşi cu cea a Romaniei, GMT+2.
  • Moneda Ciprului este EURO.
  • Temperaturile variază între 17 grade Celsius în luna Ianuarie şi 30 grade Celsius în luna Octombrie.
  • Circulaţia se face pe banda din stânga, cea din dreapta fiind pentru depăşire, volanul este pe partea dreaptă.
  • Maşinile închiriate au plăcuţe de înmatriculare pe fond roşu, spre deosebire de cele ale localnicilor pe fond galben.
  • Magazinele, deschise între orele 08.00-13.00 şi 16.00-19.00; în zonele turistice majoritatea magazinelor lucrează până seara târziu.
  • Există atât plajă publică (Ayia Napa, Larnaca) cât şi plajă privată (în general în cadrul resorturilor din Limassol, Larnaca şi Paphos). Plaja este foarte frumoasă – lată sau în golfuleţe, cu nisip fin sau pietriş (Paphos).
  • Cele mai renumite plaje sunt Nissi Beach, Ayia Napa cu apele sale de turcoaz translucide, Coral Bay si Curium, localizată în apropiere de Limassol.
  • Pasionaţii  de golf vor  descoperi  unul din cele  mai interesante terenuri,  cu multe surprize. De exemplu, terenul  de golf de la Aphrodite Hills (18 găuri) a fost premiat 3 ani la rând ( 2003, 2004, 2005) ca fiind cel mai bun teren din Europa.
  • Distanţele între staţiuni sunt foarte mici: Aeroport Larnaca–centrul oraşului 5 km; Larnaca–Limassol 70 km; Larnaca- Nicosia 47 km; Larnaca–Paphos 142 km; Larnaca–Ayia Napa 41 km.
  • Băuturile locale recomandate sunt berea Keo, vinul Commandaria (dulce) – unic în lume şi o varietate de ţuică, din struguri, “Zivania”.
  • Bucătăria se  deosebeşte, oarecum, de cea grecească;  bucatele caracteristice Ciprului sunt: musaca,  souvlaki, halloumi, meze, sortimentele de fasole cum este fasoulaki: fasole franţuzească gătită în vin alb alături de carne de miel, louvi cu lahana: fasole neagră cu spanac, măslinele negre la grătar sau felurile de mâncare ce au la bază vinetele: sheftalia, dolmades sau kolokassi. Nu rata nici deliciosul „loukoumi”, un desert preluat de la ocupanţii turci, aromat cu apă de trandafiri sau lămâie.

Despre restaurante, baruri, imi puteti scrie si va recomand restaurantele cu specific preferate de ciprioti, nu neaparat cele cu promovarea cea mai mare sau centrale sunt cele mai bune.

earth linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram