Blog destinat informațiilor din turism și sport

SFATURI DE CALATORIE 

Cititi cu atentie, evitati penalizari ulterioare

1.Faceţi asigurări de sănătate şi vaccinuri

Inca din momentul in care hotarati sa mergeti intr-o destinatie, este bine sa verificati pe internet sau sa intrebati agentul vostru de turism despre situatia din tara respectiva .

Sunt tari ce prezinta un risc mare de imbolnavire si unde poate fi necesar un anumit tip de vaccin (obligatoriu sau optional). Indiferent de situatie, in cele mai multe cazuri, vaccinurile se fac cu o perioada de timp inainte de plecare, pot fi 14-21 de zile, pentru a avea efect la momentul sosirii in tara respectiva. Asadar, inainte de a rezerva, va recomandam sa verificati statutul tarii privind obligativitatea vaccinarii.

Asigurarea de sănătate şi vaccinurile reprezintă cele mai importante detalii atunci când plecaţi în vacanţă. Este bine să vă asiguraţi că sunteţi protejaţi împotriva bolilor locale. Dacă este nevoie, vaccinaţi-vă, cumpăraţi pastilele recomandate şi încheiaţi o asigurare de sănătate.

Asigurarea de sanatate in multe cazuri este optinonala, dar sunt si tari in care nu puteti intra fara asigurare medicala. Recomandarea mea este ca atunci cand plecati intr-o tara, mai ales in afara UE, sa faceti o asigurare, costul fiind unul mic din punctul meu de vedere.

2. Viza, valabilitate data expirare pasaport

Verificarea vizei, inainte de a rezerva verificati necesitatea vizei in tara unde urmeaza sa calatoriti, sunt tari care acorda viza direct la intrarea tarii, dar sunt si tari pentru care este necesara solicitarea vizei cu mult timp inainte. 

Important !

In momentul in care solicitati un bilet de avion si il achizitionati, daca ulterior observati ca nu puteti intra in tara respectiva din cauza vizei sau a valabilitatii datei de expirare a pasaportului, compania aeriana sau agentia de turism  nu este raspunzatoare si rambusarea serviciilor cumparate nu poate fi rambursata gratuit.

3. Verificati transportul

Recomand cu tarie, ca in pretul pachetului sa includeti si transferul de la aeroport, in general noi vindem sau recomandam doar pachete cu transfer de la aeroport. 

4. Bagajul

In general pasagerii sunt tentati sa aleaga pretul cel mai scazut al biletelor de avion, dar nu verifica daca in tarif este sau nu inclus si bagaj de cala.

Indiferent de tara unde veti calatori, verificati in momentul achizitionarii biletului daca aveti sau nu bagaj de cala inclus.

Tip de bagaj

  • De cabina: in functie de linia aeriana veriricati dimensiunile permise al bagajului pentru cabina. Pot fi doua variante bagaj de mana sau bagaj de cabina tip troler.

Verificati tipul de bagaj achitat si NU incercati sa calatoriti cu un bagaj mai mare decat cel achizitionat pentru ca la imbarcare veti plati o penalizare mult mai mare decat ar fi costat bagajul initial.

  • De cala : Fiecare companie aeriana are regula proprie in ceea ce priveste bagajul de cala. Inainte de plecare cititi si verificati dimensiunea bagajului permisa, cea pe care ati achizitionat-o.

5. Checked-in

Verificati daca aveti inclus in pretul biletului Checked-in la aeroport sau este OBLIGATORIU sa fie facut online inainte de ziua decolarii.

Majoritatea companiilor low-cost, solicita o taxa sumplimentara pentru Checked-In in aerport, care de obicei este extrem de mare .

Verificati daca ati achizionat bilet de avion si aveti si checked-in de la compania/agentia de unde ati cumparat, in general se percepe un cost extra, in functie de agentie.

6. Printaţi biletele, adresele şi contactele

Acest lucru nu este obligatoriu, dar este recomandat sa aveti documentele de calatorie printate. Documentele de calatorie pot fi solicitate la vama, poate ramaneti fara baterie la telefon si atunci e bine sa aveti notata adresa de la hotel.

CALATORIE PLACUTA ,

Cu prietenie,

Radu Voinea

earth linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram