Blog destinat informațiilor din turism și sport

Sportul, un domeniu uitat în vreme de pandemie!?

În ultima vreme am văzut cu toții, în diverse filmulețe, cum sportivi de înaltă performanță din toate sporturile, se pregătesc singuri în locuințele lor.

Sunt de acord și susțin cu toată forța: sănătatea este cea mai importantă și măsurile de prevenire erau și sunt în continuare necesare.

Este totuși o categorie, formată din câțiva sportivi, care ar fi putut face măcar mici excepții. Dar a fost uitată. Sau nimeni nu s-a gândit la ea.

În acest an ar fi trebuit să se desfășoare Jocurile Olimpice din Tokyo. Însă acestea s-au amânat până în anul 2021. Chiar și așa, sportivii de performanță depun eforturi exprem de mari în pregătirea lor și este un proces continuu în formarea și menținerea formei sportive. Și în special pentru că nu e ca și cum sportivii din celelalte țări au luat pauză, ci fiecare gândește cum poate fura startul.

În funcție de perioada anului, fiecare ramură de sport pregătește și investește în menținerea sau creșterea formei fizice.

De exemplu, la fotbal, în perioada ianuarie-februarie, toate echipele merg centralizat pentru pregătire la munte sau unde hotărăște conducerea fiecarei echipe, pentru ceea ce se numește cantonament.

Nu voi face referire doar la fotbal, pentru că merită amintite toate sporturile.

Lunar, statul român, prin Ministerul Sportului alocă primelor 20 de federații sportive olimpice, un buget în valoare aproximativă de 10 milioane de euro, această sumă reprezentând cheltuieli cu salarii, competiții interne, externe și pregătire. Ceea ce vreau să subliniez este că bugetul alocat în primele 2 luni din anul 2020 pentru pregătire a fost aproape în zadar. Pentru că acum, după două luni de pauză, pe lângă perseverența și munca sportivilor, este nevoie de mult timp și forță financiară până când sportivii vor atinge cel puțin același nivel pe care îl aveau pe 14 martie 2020, ziua în care s-a declarat starea de urgență.

Sunt țări în Europa care au ales sa facă o excepție pentru sportivii calificați la Jocurile Olimpice sau erau în curs de calificare și nu le-au impus și lor aceleași restricții de a rămâne în case și a li se tăia dreptul la pregătire.

Cred că era nevoie de puțin mai multă implicare sau de cineva care să se lupte pentru sportivi și să le obțină acest drept. Era important să li se permită să își desfășoare pregătirea în orașele lor, în grupuri maxime de 4-6 persoane sau un număr minim cât să își poată continua antrenamentele specifice.

Acum, se apropie data la care teoretic măsurile vor fi mai ușoare, insa nici ministrul Sportului și nici o altă persoană din conducere nu a ieșit public să comunice dacă măcar s-a gândit cineva la acest aspect și dacă sportivii își pot relua pregătirea.

Citeste si despre Jocurile Olimpice 2020

earth linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram